PENÇŞİR ÇATIŞMA MERKEZİNE DÖNDÜRÜLDÜ

GÜNDEM 03.09.2021 - 08:38, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 2298+ kez okundu.
 

PENÇŞİR ÇATIŞMA MERKEZİNE DÖNDÜRÜLDÜ

42 yıl hapsi istenen hapisdeki Mitçi Enver Altaylı tarafından 24 Ağustos'da resmi twetter hesabından yapılan açıklama ile duyurulan Pençşir-Taliban krizi tam da batılı ve ABD'li kaynakların istediği gibi ilerliyor. Altaylı yaptığı açıklamada, " Ahmet Mesut Pencşir'de Talibana karşı direniş başlattı. Savaşınız kutlu, Allah yardımcınız olsun. Afganistan'da halkın 70'inden fazlası Talibana karşıdır. Talibanın Afganistan'da istikrarlı bir hükümet kurması mümkün değildir" demişti. BBC Türkçe servisi 350 kişinin öldüğünü duyurdu.

42 yıl hapsi istenen hapisdeki Mitçi Enver Altaylı tarafından 24 Ağustos'da resmi twetter hesabından yapılan açıklama ile duyurulan Pençşir-Taliban krizi tam da batılı ve ABD'li kaynakların istediği gibi ilerliyor.  Altaylı yaptığı açıklamada, " Pencşir Aslanı şehit Ahmet Şah Mesut'un oğlu Ahmet Mesut Pencşir'de Talibana karşı direniş başlattı. General Dostum'un oğlu Kara Harp Okulu mezunu Yar Dostum da 3000 askeri ile ona iltihak etti. Savaşınız kutlu, Allah yardımcınız olsun.Afganistan'da halkın 70'inden fazlası Talibana karşıdır. Talibanın Afganistan'da istikrarlı bir hükümet kurması mümkün değildir"demişti. Şimdi de BBC Türkçe sevisi, Kabil'in 150 km kuzeydoğusundaki Pençşir Vadisi'nde Taliban kuvvetleri ile direnişçiler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını,  Taliban, bölgede bazı noktaları ele geçirdiğini iddia etse de bölgeden gelen son dakika haberlerine göre, Ahmed Mesud önderliğindeki direnişçilerin tüm girişleri kontrol altında tuttuğunu ve 350 Taliban üyesinin öldürüldüğünü ileri sürüyor. bbc türkçe servisi: Pençşir, Taliban tarafından ülkede ele geçirilemeyen tek yer. Binlerce direnişçi militan, Taliban'ın Afganistan'daki varlığını artırması sonrası ülkenin efsane komutanlarından Ahmet Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud'un önderliğinde toplandı. Taliban ise, eski Başkan Yardımcısı Amrullah Salih, eski Afgan ordusu mensupları ve yerel milislerin de yer aldığı direnişi kırmak için her yolu deniyor. Çünkü Pençşir'in uzun bir direniş geçmişi var. Bölgenin efsanevi komutanı Ahmed Şah Mesud, 2001'deki ölümüne dek Sovyet-Afgan savaşında ve daha sonra Taliban'a karşı iç savaşta bölgeyi başarıyla savunmuştu. 2 CEPHEDE 350 TALİBANLIYI ÖLDÜRDÜLER Reuters haber ajansında yer alan habere göre, Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Direniş Cephesi ile yürütülen müzakerelerin başarısız olmasının ardından Taliban savaşçılarının Pençşir Vadisi'ne hareket ettiğini söyledi. Direniş Cephesi sözcüsü Fahim Dashti ise BBC Farsça Servisi'ne yaptığı açıklamada, "Görüşmeler başarısız oldu çünkü iki taraf çok farklı pozisyonlara sahipti" dedi. Taliban ile iki cephede savaştıklarını belirten Dashti, 350 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü ve çok sayıda kişinin de yakalandığını ifade etti. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Kabil Havalimanı yakınlarına yapılan intihar saldırısında yaralanan Amerikan personelini ziyaret etti. Ölen 170 civarında insan arasında 13 Amerikan askeri de bulunuyordu. Biden'ın ziyareti ABD birliklerinin Afganistan'ı tamamen terk etmesinden 4 gün sonra gerçekleşti.
42 yıl hapsi istenen hapisdeki Mitçi Enver Altaylı tarafından 24 Ağustos'da resmi twetter hesabından yapılan açıklama ile duyurulan Pençşir-Taliban krizi tam da batılı ve ABD'li kaynakların istediği gibi ilerliyor. Altaylı yaptığı açıklamada, " Ahmet Mesut Pencşir'de Talibana karşı direniş başlattı. Savaşınız kutlu, Allah yardımcınız olsun. Afganistan'da halkın 70'inden fazlası Talibana karşıdır. Talibanın Afganistan'da istikrarlı bir hükümet kurması mümkün değildir" demişti. BBC Türkçe servisi 350 kişinin öldüğünü duyurdu.

42 yıl hapsi istenen hapisdeki Mitçi Enver Altaylı tarafından 24 Ağustos'da resmi twetter hesabından yapılan açıklama ile duyurulan Pençşir-Taliban krizi tam da batılı ve ABD'li kaynakların istediği gibi ilerliyor.  Altaylı yaptığı açıklamada, " Pencşir Aslanı şehit Ahmet Şah Mesut'un oğlu Ahmet Mesut Pencşir'de Talibana karşı direniş başlattı. General Dostum'un oğlu Kara Harp Okulu mezunu Yar Dostum da 3000 askeri ile ona iltihak etti. Savaşınız kutlu, Allah yardımcınız olsun.Afganistan'da halkın 70'inden fazlası Talibana karşıdır. Talibanın Afganistan'da istikrarlı bir hükümet kurması mümkün değildir"demişti. Şimdi de BBC Türkçe sevisi, Kabil'in 150 km kuzeydoğusundaki Pençşir Vadisi'nde Taliban kuvvetleri ile direnişçiler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını,  Taliban, bölgede bazı noktaları ele geçirdiğini iddia etse de bölgeden gelen son dakika haberlerine göre, Ahmed Mesud önderliğindeki direnişçilerin tüm girişleri kontrol altında tuttuğunu ve 350 Taliban üyesinin öldürüldüğünü ileri sürüyor.

bbc türkçe servisi:

Pençşir, Taliban tarafından ülkede ele geçirilemeyen tek yer. Binlerce direnişçi militan, Taliban'ın Afganistan'daki varlığını artırması sonrası ülkenin efsane komutanlarından Ahmet Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud'un önderliğinde toplandı.

Taliban ise, eski Başkan Yardımcısı Amrullah Salih, eski Afgan ordusu mensupları ve yerel milislerin de yer aldığı direnişi kırmak için her yolu deniyor. Çünkü Pençşir'in uzun bir direniş geçmişi var. Bölgenin efsanevi komutanı Ahmed Şah Mesud, 2001'deki ölümüne dek Sovyet-Afgan savaşında ve daha sonra Taliban'a karşı iç savaşta bölgeyi başarıyla savunmuştu.

2 CEPHEDE 350 TALİBANLIYI ÖLDÜRDÜLER

Reuters haber ajansında yer alan habere göre, Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Direniş Cephesi ile yürütülen müzakerelerin başarısız olmasının ardından Taliban savaşçılarının Pençşir Vadisi'ne hareket ettiğini söyledi. Direniş Cephesi sözcüsü Fahim Dashti ise BBC Farsça Servisi'ne yaptığı açıklamada, "Görüşmeler başarısız oldu çünkü iki taraf çok farklı pozisyonlara sahipti" dedi. Taliban ile iki cephede savaştıklarını belirten Dashti, 350 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü ve çok sayıda kişinin de yakalandığını ifade etti.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Kabil Havalimanı yakınlarına yapılan intihar saldırısında yaralanan Amerikan personelini ziyaret etti. Ölen 170 civarında insan arasında 13 Amerikan askeri de bulunuyordu. Biden'ın ziyareti ABD birliklerinin Afganistan'ı tamamen terk etmesinden 4 gün sonra gerçekleşti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.