GILAMIK DOKUMA 'ORMANA’NIN SİMGESİ' OLDU

KÜLTÜR 25.07.2021 - 10:45, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 2626+ kez okundu.
 

GILAMIK DOKUMA 'ORMANA’NIN SİMGESİ' OLDU

Türkiye Kültürel mirasına girdi. Dünyanın dört bir yanından bu dokumayı görmek için geliyorlar

Gılamık Dokuma, İbradı Ormana'da yaşatılmaya çalışılan bir tür mekikli dokuma.“Gılamık” kelimesi yöresel olarak koza ipeği manasına geliyor. Bu geleneği sürdüren Ormanalı kadınlar tezgahlarda şal, masa örtüsü, sehpa örtüsü, yatak örtüsü gibi kumaşları bezayağı tekniğiyle dokuyorlar. Bu arada Gılamık dokuma Türkiye Kültürel mirasına da girdi. Gılamık dokuma, başörtüsü ya da çarşaf olarak kullanılmasının yanı sıra mobilya üzerinde örtü takımı olarak da kullanıyor. Köye gelen yerli ve yabancı turistler, köy gezisinde bu dokuma tezgahlarının bulunduğu alanı da gezerek dokuma yapan kadınlardan bilgiler alıyorlar ve dokudukları bu ürünleri satarak geçimlerine katkı sağlıyorlar. Atalarından gelen bu geleneği geleceğe taşımak adına yaşatmaya çalıştıklarını belirten dokuma ustası Nevin Peşmen “ 30 yıldır bu işi yapıyorum. Ninelerimizin, ebelerimizin önceden yapmış olduğu kendileri üretip, kendilerinin giydiği gömlek, örtü, çarşaf, bez gibi her ne lazım olursa dokudukları işleri burada yeniden canlandırdık. İlk ben yaptım bu işi. Sonrada arkadaşlarımız bu işi yapmaya başladı. Tezgahları otomatiğe döndürdüler. Ben halen eski tezgahta bu işi yapmaya geleceğe taşımaya devam ediyorum” dedi. Toros dağlarında butik turlar düzenleyen ve Ormana’da turizmin gelişmesi ve bugünlere gelmesi adına yoğun çalışmalar yapan Ormana Active'in işletmecisi Tolga Özgüven de köyde çok önemli bir değere sahip olan Gılamık dokumanın hem geleneklerin devamlılığı hem de turizm adına büyük katkısı olduğuna dikkat çekerek “Gılamık Dokuma Ormana’nın çok önemli bir markasıdır. Gılamık Dokuma şu anda Türkiye Kültürel mirasında yeri olan ipekli bir dokuma şeklidir. Gılamık Dokuma her ne kadar Şile bezini andırıyor olsa da kendine has bir tarzı, desenleri ve motifleri var. Buradaki köyle normal günlük işlerinden sonra ekstra buraya gelip dokuma yapıp kolektif bir şekilde üretim yapıyorlar ve misafirlerimize de bunu sunuyorlar” diye konuştu. Turizmdosyası
Türkiye Kültürel mirasına girdi. Dünyanın dört bir yanından bu dokumayı görmek için geliyorlar

Gılamık Dokuma, İbradı Ormana'da yaşatılmaya çalışılan bir tür mekikli dokuma.“Gılamık” kelimesi yöresel olarak koza ipeği manasına geliyor. Bu geleneği sürdüren Ormanalı kadınlar tezgahlarda şal, masa örtüsü, sehpa örtüsü, yatak örtüsü gibi kumaşları bezayağı tekniğiyle dokuyorlar. Bu arada Gılamık dokuma Türkiye Kültürel mirasına da girdi.

Gılamık dokuma, başörtüsü ya da çarşaf olarak kullanılmasının yanı sıra mobilya üzerinde örtü takımı olarak da kullanıyor. Köye gelen yerli ve yabancı turistler, köy gezisinde bu dokuma tezgahlarının bulunduğu alanı da gezerek dokuma yapan kadınlardan bilgiler alıyorlar ve dokudukları bu ürünleri satarak geçimlerine katkı sağlıyorlar.

Atalarından gelen bu geleneği geleceğe taşımak adına yaşatmaya çalıştıklarını belirten dokuma ustası Nevin Peşmen “ 30 yıldır bu işi yapıyorum. Ninelerimizin, ebelerimizin önceden yapmış olduğu kendileri üretip, kendilerinin giydiği gömlek, örtü, çarşaf, bez gibi her ne lazım olursa dokudukları işleri burada yeniden canlandırdık. İlk ben yaptım bu işi. Sonrada arkadaşlarımız bu işi yapmaya başladı. Tezgahları otomatiğe döndürdüler. Ben halen eski tezgahta bu işi yapmaya geleceğe taşımaya devam ediyorum” dedi.

Toros dağlarında butik turlar düzenleyen ve Ormana’da turizmin gelişmesi ve bugünlere gelmesi adına yoğun çalışmalar yapan Ormana Active'in işletmecisi Tolga Özgüven de köyde çok önemli bir değere sahip olan Gılamık dokumanın hem geleneklerin devamlılığı hem de turizm adına büyük katkısı olduğuna dikkat çekerek “Gılamık Dokuma Ormana’nın çok önemli bir markasıdır. Gılamık Dokuma şu anda Türkiye Kültürel mirasında yeri olan ipekli bir dokuma şeklidir. Gılamık Dokuma her ne kadar Şile bezini andırıyor olsa da kendine has bir tarzı, desenleri ve motifleri var. Buradaki köyle normal günlük işlerinden sonra ekstra buraya gelip dokuma yapıp kolektif bir şekilde üretim yapıyorlar ve misafirlerimize de bunu sunuyorlar” diye konuştu.

Turizmdosyası

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.