DERVİŞ HOCA EFSANELEŞTİ

 

2019 yılında yaptığı bir araştırmada 71 rektörün uluslararası atfı olmadığını, 68 rektörün de hiç uluslararası yayını bulunmadığını ortaya koyan Prof. Dr. Engin Karadağ'ın araştırması hala tartışılırken, yapay arı kolonisi (Artifical Bee Colony) isimli algoritma çalışması ile yapay zeka konusunda öncü isimlerden biri olan Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Derviş Karaboğa'nın çalışmalarının binlerce atıf aldığı ortaya çıktı.

Google Scholar'ın verilere göre, Karaboğa'nın çalışmaları bugüne kadar toplam 38 bin fazla atıf (citation) aldı.

Karaboğa'nın binlerce atıf alan çalışmalarından biri de Yapay Zeka Optimizasyon Algoritmaları. Bu çalışma aynı zamanda kitap haline de getirildi.

Karaboğa'nın çalışmasının detayları şöyle:

"Yapay zeka optimizasyon algoritmaları olarak adlandırılan tabu araştırma, yapay ısıl işlem, genetik, karınca koloni, yapay bağışıklık, diferansiyel gelişim, parçacık sürü optimizasyonu ve yapay arı koloni algoritmalarını kapsamaktadır.

-Tabu araştırma algoritması insanın zeki problem çözme özelliklerini taklit etmektedir.

-Yapay ısıl işlem algoritması malzemelerde ısıl işlem esnasında meydana gelen olayı temel almaktadır.

-Genetik algoritma doğada var olan doğal seçme ve genetik işlemler örnek alınarak geliştirilmiştir.

-Karınca koloni algoritması gerçek karınca koloni davranışlarının modellenmesine dayalıdır.

-Yapay bağışıklık algoritmasının geliştirilmesinde doğal bağışıklık sisteminin bazı özellikleri dikkate alınmıştır.

-Diferansiyel gelişim algoritması çözüm vektörlerinin farkına dayalıdır ve özellikle nümerik optimizasyon problemleri için geliştirilmiştir.

-Parçacık sürü algoritması kuş sürülerinin yiyecek aramada gösterdikleri zeki davranışı temel almaktadır.

-Yapay arı koloni algoritması bal arısı kolonilerinin zengin nektarlı yiyecek kaynaklarını aramada ortaya koydukları zeki davranışları örnek almaktadır.

Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Derviş Karaboğa, 'Artifical Bee Colony' (ABC) Türkçe karşılığı ise Yapay Arı Koloni Yaklaşımı ile arıların yiyecek arama davranışına dayalı yeni bir tasarım yaklaşımı gerçekleştirmişti.