ALTINLARIMIZ ÜÇE BÖLÜNMÜŞ

Mahfi Eğilmez açıkladı: Merkez Bankası’nın altın rezervi nerede?

Türkiye’nin önde gelen iktisatçılarından Mahfi Eğilmez Merkez Bankası’nın sahip olduğu altı rezervlerinin nerede tutulduğunu kaynak göstererek açıkladı

Merkez Bankası’nın çok konuşulan altın rezervlerinin nerede olduğunu Dr. Mahfi Eğilmez “Merkez Bankası Hakkında Bilmemiz Gerekenler” başlıklı yazısında ortaya koydu .

Eski Hazine Müsteşar yardımcısı Mahfi Eğilmez kendi internet sitesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hakkında merak edilenlere cevap verdi. Mahfi Eğilmez yazısının bir bölümünde Merkez Bankası’nın elinde bulundurduğu altın rezervlerinin nerelerde olduğunu da yazdı.

MERKEZ BANKAASI'NIN ALTIN REZERVLERİ NEREDE?

Yazısının son bölümünde “TCMB’nin Altınları Nerede Duruyor?” ara başlığını atan Mahfi Eğilmez çeşitli nedenlerden dolayı Merkez Bankası’nın elindeki altın miktarını kendi kasalarında ya da diğer merkez bankalarının kasalarında saklayabileceklerini bildirdi. Başka Merkez Bankası’nın neden altın tutuluyor? sorusuna da cevap veren Eğilmez “swap işlemlerinde daha kolay kullanabilmek için” notunu paylaştı.

TCMB’nin sahip olduğu altınların nerede olduğuyla ilgili 2020 yılı ‘TCMB, EY Bağımsız Denetim Raporu’nu kaynak gösteren Eğilmez “Görüleceği üzere TCMB sahip olduğu büyük bölümünü Borsa İstanbul (BIST) nezdinde bir bölümünü kendi kasalarında, bir bölümünü de İngiltere Merkez Bankası’nda (BOE) saklamaktadır.” diye yazdı.

Eğilmez söz konusu yazısının "TCMB’nin Altınları Nerede Duruyor?" bölümünde şunları kaleme aldı

Merkez bankaları sahip oldukları ya da zorunlu karşılıklar gibi çeşitli nedenlerle rezervleri arasında bulunan altınları gerek kendi kasalarında gerekse diğer merkez bankalarının kasalarında saklarlar. Bunları başka merkez bankalarının kasalarında saklamalarının nedeni swap işlemlerinde daha kolay kullanabilmek içindir.

Görüleceği üzere TCMB sahip olduğu büyük bölümünü Borsa İstanbul (BIST) nezdinde bir bölümünü kendi kasalarında, bir bölümünü de İngiltere Merkez Bankası’nda (BOE) saklamaktadır. Bankaların zorunlu karşılık olarak yatırdığı altınların da yaklaşık üçte ikisi BIST nezdinde, üçte biri de BOE nezdinde bulunmaktadır.