HESAPÇILAR, PARAMIZ ERİYOR

Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (SMMMO) 2. Olağanüstü Genel Kurulu gerçekleştirildi. Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Mustafa Özyürek Toplantı Salonundaki genel kurula, SMMMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar’ın yanı sıra TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, SGK İl Müdürü Nejat Deniz, SMMMO yönetim kurulu üyeleri ve mali müşavirler katıldı. ASMO 2. Olağanüstü Genel Kurulu Saygı Duruşu, İstiklal Marşının okunmasının ardından Divan Kurul tutanaklarının imzalanması yetkisinin verilmesi ile devam etti. Genel kurulda SMMMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

‘Koordinasyon kuracağız’
Türkiye'de 28 Temmuz’da Manavgat’ta başlayan ve ardından farklı illerde çıkan yangınlara değinen Çavdar, “Manavgat’taki meslektaşlarımızdan yangının gidişatı ve genel durum hakkında bilgi aldık. Herkes bizleri arıyor ve bir yardım kampanyası düzenlenmesini, oraya yardım götürmek gerektiğini söylüyor. Ancak aldığımız bilgiye göre oradaki insanlar süt, ayran, su gibi şeylere doymuş durumda. Belediye başkan yardımcısının vermiş olduğu bilgiye göre önümüzdeki haftadan itibaren yangın sönerse evsiz barksız kalan insanlara özellikle kuru bakliyat, yatak, yorgan desteğine ihtiyaçları olacak. Biraz daha sabredelim, önümüzdeki hafta koordinasyonu kuracağız” dedi.

Pandeminin yıkıcı etkisi
Dünyayı saran Covid-19’un yıkıcı tahribatına değinen Çavdar, “Tüm dünya ve ülkemizde yüz yılda bir yaşanan bir pandemi ile karşı karşıyayız. Türkiye genelinde 150’ye yakın meslektaşımızı kaybettik. Birçok meslektaşımız da hastalığa yakalandı, tedavi oldu, iyileşti. Halen hasta olan arkadaşlarımız var. TÜRMOB Genel Başkanımıza teşekkür ediyorum, bu süreçte vefat eden ve ağır hastalık geçiren meslektaşlarımıza 12 bin 500 TL’lik yardımda bulunuldu. Avrupa’nın tahminlerine göre ekonominin pandemi öncesine dönmesi üç yılı bulacak. OECD verilerine göre de ekonomiye maliye destek tüm dünyada 13.8 trilyon dolar oldu” diye konuştu.

‘Varlıklarımız eriyor’
Yüksek enflasyon ve işsizlik oranları ile ilgili konuşan Çavdar, “Bizim ülke olarak en büyük sorunumuz TÜFE’nin 16.8 olması, işsizlik oranının 13.2’ye gelmiş olması, genç işsizliğin ise yüzde 24 olmasıdır. İşsizlik, yüksek enflasyon ve yüksek faiz en büyük sorunumuz. Gittikçe yoksullaşıyoruz. 2013 yılında GSMH 12 bin 480 dolarken, 2020 yılında 8 bin 599 dolara düştü. Ekonomik olarak gittikçe irtifa kaybediyoruz, varlıklarımız eriyor. Üretimsizlik ve işsizlik büyük sorunlarımız. Bunun tek bir çözümü var; yüksek enflasyon ve yüksek faiz durdurulmalı, bunun ilacı da üretimdir. Ekonominin çarklarının dönebilmesi için, meslektaşlarımızın yanında çalışan stajyerlerin kısa çalışma ödeneklerini ve diğer ücretleri alabilmeleri için elimizi taşımızın altına koyduk. Eğer ki bu meslek örgütü bunu yapmasaydı çok ciddi bir sosyal patlama yaşardık. Mücbir sebep olarak pandeminin mali müşavirler için de geçerli olması gerektiğini sürekli dile getirdik, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ilettik. KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyledik. Almadığımız ücretin KDV’sini ödüyoruz. En azından pandemi döneminde KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu kadar masumane, haklı, vicdani bir talebimiz dahi yerine getirilmedi. İki defa telefonlarımıza teşekkür mesajı yolladılar ama bu yetmez. Pandemide bu kadar özveriyle çalışmamızın bir çıktısı olması gerekirdi” dedi.

‘Dayanışmayı bozuyor’
Genel kurulla ilgili bilgi paylaşan Çavdar, “Biz bu Genel Kurulu neden yapıyoruz? Nıspi temsil denen olgu 2008 yılında bize geldikten sonra her yıl yapılan Mali Kurullar kalktı, her üç yılda bir seçimli Genel Kurula döndü. Nıspi temsil denen olgunun sonuçları itibariyle bizleri iyi bir yere taşımadı. Biz diyoruz ki Ticaret ve Sanayi Odalarında olduğu gibi bir meclis seçilsin. O mecliste en güçlü olan kimse grup olarak, onun içinden çıkan yönetim odayı yönetsin. Bazı illerde 4-5 ay yönetim kurulu görev dağılımı yapılamıyor bu nıspi temsilden dolayı. Meslek örgütü içerisindeki dayanışmayı bozuyor bu olgu. Ekonomimiz bozulabilir, daha az yiyebilir, daha az gezebiliriz, daha fazla çalışırız ama bir ulusu ulus yapan kırmızı çizgileridir. Yüzde 95’i Müslüman olan ülkede camide Atatürk’e hakaret edemezsin. Atatürk ve silah arkadaşları, bu ülkeyi ulus yapmıştır. Savaşın içinde Büyük Millet Meclisi’ni kurmuşlar, halkın iradesi çok önemlidir demişler. Benim gibi düşünen milyonlarca insanın değerlerini özellikle ibadethanelerde beddua ederek anamazsınız. İstediğiniz kadar beddua edin, bizim düşüncelerimizi değiştiremezsiniz. Bu ülke insanları Atatürk ve silah arkadaşlarına daha çok saygı duymak zorundadır” diyerek konuşmasını tamamladı. SGK İl Müdürü Nejat Deniz ise, orman yangınlarındaki yaşanılan üzüntüyü dile getirerek, “Ülkemiz olarak ciğerlerimiz yanıyor. Orman yangınlarından dolayı çok üzgünüz, ülke olarak hepimize geçmiş olsun. Zor anlar çerçevesinde sizler de gerekli özveri ile çalıştınız teşekkür ediyoruz. Pandemi süreci içinde de diğer kamu kurum ve kuruluşlarında esnek ve dönüşümlü çalışma yapıyor iken biz SGK olarak tam mesai ile vatandaşımıza hizmeti devam ettirmenin gayreti içerisinde olduk” diyerek yapılandırmanın ve dijitalleşmenin önemine değindi.
Esra ALTUNKES