Patates kadar da değerimiz yok mu!

SİYASET 29.10.2021 - 13:40, Güncelleme: 08.12.2023 - 04:21 1808+ kez okundu.
 

Patates kadar da değerimiz yok mu!

Antalya Muratpaşa Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Gürsel Güler, Türkiye’nin dört bir yanındaki orman yangınlarına dikkat çekerek “Patates alırken bile kullanılan ihale kanun maddesi 21/B, neden bu yangınlarda işletilmiyor?” dedi

 İktidarı ihale kanununun ünlü 21/B maddesi üzerinden eleştirdi Bu madde neden işletilmiyor Antalya Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Gürsel Güler; meclis üyesi olması dışında mesleki sorumluluk gereği İnşaat Yüksek Mühendisi olarak alanı olan Kamu İhale Kanunu ile ilgili önemli bir konuya yangın açısından dikkat çekti. Türkiye’nin dört bir yanındaki orman yangınlarına dikkat çekerek “Patates alırken bile kullanılan ihale kanun maddesi neden bu yangınlarda işletilmiyor?” dedi. 4734 sayılı kanunun 21/B maddesi işletilip yangınlara seri müdahale için alım yapılabileceğini ama yapılmadığını anlattı. Kayıplar azaltılabilirdi Gürsel Güler sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Gerekli gereksiz işlerde hatta patates alırken bile işletilen 4734 Sayılı KİK 21/B maddesi Türkiye yanarken neden işletilmez? İstense idi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Türk Hava Kurumu (THK) uçakları dahil yurt içi ve dışındaki firmalardan bu kapsamda hızlıca tedarik yapılıp daha seri müdahale edilip can, mal ve ormanlarımızın kaybı azaltılamaz mıydı?” Kanun maddesi açık 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun pazarlık usulünü düzenleyen 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmüne göre, ‘Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması’ halinde pazarlık usulü ile ihale yapılabilecektir. Uçaklar entegre edilmeli Esas ve kalıcı çözüm; Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Yangın Uçak Filosu oluşturulması ve CHP genel başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun önerdiği gibi gerekli yasal düzenlemeler yapılarak Türk Hava Kurumuna destek sağlanıp bu kurumunda imkanlarının ve alt yapısının yangın esnasında kullanılmak üzere sisteme entegre edilmesi gerekmektedir.” Haber: Şükrü Ağırman
Antalya Muratpaşa Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Gürsel Güler, Türkiye’nin dört bir yanındaki orman yangınlarına dikkat çekerek “Patates alırken bile kullanılan ihale kanun maddesi 21/B, neden bu yangınlarda işletilmiyor?” dedi

 İktidarı ihale kanununun ünlü 21/B maddesi üzerinden eleştirdi

Bu madde neden işletilmiyor

Antalya Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Gürsel Güler; meclis üyesi olması dışında mesleki sorumluluk gereği İnşaat Yüksek Mühendisi olarak alanı olan Kamu İhale Kanunu ile ilgili önemli bir konuya yangın açısından dikkat çekti. Türkiye’nin dört bir yanındaki orman yangınlarına dikkat çekerek “Patates alırken bile kullanılan ihale kanun maddesi neden bu yangınlarda işletilmiyor?” dedi. 4734 sayılı kanunun 21/B maddesi işletilip yangınlara seri müdahale için alım yapılabileceğini ama yapılmadığını anlattı.

Kayıplar azaltılabilirdi

Gürsel Güler sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Gerekli gereksiz işlerde hatta patates alırken bile işletilen 4734 Sayılı KİK 21/B maddesi Türkiye yanarken neden işletilmez? İstense idi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Türk Hava Kurumu (THK) uçakları dahil yurt içi ve dışındaki firmalardan bu kapsamda hızlıca tedarik yapılıp daha seri müdahale edilip can, mal ve ormanlarımızın kaybı azaltılamaz mıydı?”

Kanun maddesi açık

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun pazarlık usulünü düzenleyen 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmüne göre, ‘Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması’ halinde pazarlık usulü ile ihale yapılabilecektir.

Uçaklar entegre edilmeli

Esas ve kalıcı çözüm; Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Yangın Uçak Filosu oluşturulması ve CHP genel başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun önerdiği gibi gerekli yasal düzenlemeler yapılarak Türk Hava Kurumuna destek sağlanıp bu kurumunda imkanlarının ve alt yapısının yangın esnasında kullanılmak üzere sisteme entegre edilmesi gerekmektedir.”

Haber: Şükrü Ağırman

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteakdeniz.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.